Tajemná mochyně

Při pohledu na tuto rostlinku se zarazíte. O co se vlastně jedná? Je to ovoce? Zelenina? Nějaká bobulovina? A je vůbec jedlá? Mochyni známe také pod názvem physalis a jedná se keříkovitou rostlinu, jejíž oranžové kulovité plody jsou skryty v průhledných listech. Ačkoli by se mohlo zdát, že jedlé nejsou, pravda je přesně opačná. Nejenže se jedná o plody skutečně chutné, zároveň jsou extrémně zdravé.

Ačkoli se uvádí, že mochyně peruánská je příbuznou mexických zelených rajčat, jedná se vlastně o ovoce plné zdraví prospěšných látek. Chutí je oranžový plod nasládlý, lehce připomíná ananas či mango. Protože je šťavnatý, je možné z něj vyrobit také marmeládu, džem či omáčku.

autumn-1713232_1280

A z čeho se tento tajemný plod skládá? Především se jedná o sacharidy, najdeme zde ale také vlákninu, bílkoviny a tuky. Z vitamínů jmenujme C ,B1, B2, B3, A, K, z minerálů především železo, fosfor a menší množství vápníku.

Pro toto své složení působí na naše zdraví velmi příznivě zejména v těchto oblastech:

  • Bohatý zdroj antioxidantů, což jsou látky, které bojují proti projevům stárnutí a preventivně působí proti různým chorobám, s rakovinou v čele (studie uvádí zejména rakovinu prsu a tlustého střeva).
  • Protizánětlivé účinky zaručují obsažené látky s názvem withanolidy.
  • Posílení imunity naznačují zatím studie provedené laboratorně, nikoli přímo na lidech, výsledky jsou zatím ale velmi slibné.
  • Díky vitamínu K mezi pozitivní účinky patří také posílení kostí a chrupavek.
  • Obsah karotenoidů zase pomáhá snižovat riziko věkem narůstající degeneraci očí, která může vést až k úplné slepotě. Zároveň pomáhá v prevenci očních chorob.

chinese-lantern-3699126_1280

Pro tyto účinky je jistě dobré, zařadit je do jídelníčku. Ovšem i zde jsou nějaké ale. To první a vůbec největší značí to, že je možné konzumovat pouze takové plody, které jsou zralé. Jinak toto ovoce totiž může být jedovaté, protože obsahují toxin solanin způsobující trávicí potíže, ve velkém množství se pak může jednat o smrtelnou chorobu.

Author: