Bonding

Toto slovo pochází z angličtiny a znamená vytvoření vztahu mezi rodičem a dítětem. Ačkoli tento vztah je možno budovat dlouhodobě, stále častěji se toto slovo skloňuje zejména s tím po porodu.
Není pochyb o tom, že samotný porod je jedna z nejtěžších věcí v životě ženy. Ačkoli je tento proces provázený spoustou bolesti, na jeho konci čeká ta nejsladší odměna. Miminko.
rozkošné novorozeňátko
Tím to vše teprve začíná. Rodičem člověk není, rodičem se člověk stává, a tak je to i s mateřstvím. Nikdo učený z nebe nespadl a vše, co se týká mateřství a péče o děti, je potřeba si osahat a naučit.  Učení začíná tzv. bondingem. Toto slovo označuje vzájemné sebepoznávání se matky a jejího dítěte. Vzájemné „očichávání se“ a tzv. „zamilovávání se“ probíhá první minuty po porodu, které jsou klíčové pro další etapy vývoje dítěte i samotného vztahu.
Zejména pro kojení. Po porodu se dítě, stále ještě spojeno pupeční šňůrou s placenou, přikládá matce na břicho, kde si zažívá první okamžiky svého života mimo dělohu. Dítě, přirozeně hnáno svými instinkty, se chce okamžitě po porodu přisát a je schopno se doplazit z matčina břicha až k bradavce. Hormony v těle ženy působí částečně jako anestetika, a tak bolest z porodu a následného rození ustupuje vůči tomuto jedinečnému okamžiku.
Děti a matky, které si zažily tento proces jsou na sebe lépe naladěny a další, velmi namáhavé dny po porodu, jsou poté lépe snášeny.  Proces kojení je úspěšně nastartován a proces poporodního hojení je zahájen.
Bonding jako takový je možný ve většině porodnic, bohužel primárně zejména po přirozeném porodu.
ruka novorozeněte v ruce matky
Po porodu císařským řezem je velmi výjimečný. Pokud však nemůže první čas po porodu císařským řezem strávit tímto těsným kontaktem matka dítěte, porodní asistentky a duly se velmi často přiklání k možnosti tohoto zážitku pro otce dítěte. Pro dítě je prvním kontaktem někdo, koho důvěrně zná ze své dělohy a s kým už má určitý vztah. Emoční paměť dítěte tak naplní vzpomínky na něco/někoho známého. Bonding může být součástí vašeho porodního plánu a přání, které je dobré mít sepsáno na papíře s sebou při cestě do porodnice.
Pokud jste tento stav nezažily, nezoufejte, tento proces jde simulovat i později, kdy máte být možnost s dítětem tzv. 24/7. Nejčastěji doma, po propuštění z porodnice.

Author: